خبرگزاری مرکزتوسعه:
سیل، آتشفشان، زلزله و… پدیدههای طبیعی کرۀ زمین هستند. هرکدام از این پدیدهها به طور ذاتی بحران آفرین نیستند، بلکه این خود ما انسانها هستیم که با عدم رعایت مسائل گوناگون، آنها را تبدیل به بحرانهایی عظیم و مخاطره آفرین میکنیم.
در هنگام و یا بعد از یک بارندگی شدید، مقدار دبی رودخانه به سرعت افزایش یافته و در نتیجه آب از بستر عادی خود سر ریز و دشت سیلابی و مناطق اطراف را دربر میگیرد و از آن به عنوان سیل یاد میشود که این، پدیدهای کاملاً طبیعی است و اثرات مثبت و قابل تأملی بر روی طراوت محیط و حاصلخیزی خاک دارد. حال چنانچه یک سیل موجب ویرانی میشود و تبدیل به بلای عظیم میشود، مقصر اصلی آن خود ما انسانها و نحوه مدیریت فضای جغرافیاییمان است.
برای جلوگیری از سیل کارهایی که ما میتوانستیم انجام دهیم ولی غفلت کردیم فرهنگ سازی جدی و توسعه فرهنگ محیط زیست محور و اهمیت دادن و احترام گذاشتن به حقوق بنیادی طبیعت، ساختن بندها، حوضچهها و مراکز ذخیرهسازی آبهای سطحی متعدد و مقاوم در اطراف شهرها و روستاهایمان و ایجاد کانالهای مناسب (از نظر کمی و کیفی) در داخل شهرها و روستاها به جهت هدایت آبهای سطحی حاصل از بارش به مراکز ذخیرهسازی آبهای سطحی بوده است.
مبارزه جدی با پدیدههای کوهخواری، رودخواری، جنگلخواری و زمینخواری (مبارزه با بیابان زایی) و توجه جدی به کاشت گونههای گیاهی مناسب در محدوده شهرها، روستاها و مناطق پایکوهی (به علت اینکه وجود گیاه در خاک، موجب جذب آب در خاک میشود و از شدت جریان آب سطحی میکاهد) از دیگر مواردی است که باید در نظر داشته باشیم.